Следвайте Гласове в ТелеграмТази вечер Националният филхармоничен хор се включва в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТази вечер Националният филхармоничен хор се включва в
Коментари Харесай

Националният филхармоничен хор представя Миса Солемнис в Солун и София

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Тази вечер Националният филхармоничен хор се включва в осъществяването на Бетовеновата Миса Солемнис дружно със Солунския симфоничен оркестър и под палката на английския диригент Лео Макфол. Гастролът на артистите е част от съглашението за съдействие сред Софийската филхармония и Солунските им сътрудници. 

Българската  публика също ще има удоволствието да се наслаждения на величествената Миса Солемнис на 9 май в зала „ България “.  Маестро Емил Табаков ще застане пред националния оркестър и хор, а солисти на вечерта ще са Стефани Кръстева – сопран, Виолета Радомирска– мецосопран, Емил Павлов – тенор и Валентин Ватев – бас. 

Написана дружно с Деветата симфония, Миса Солемнис на Бетовен е неповторим драгоценен камък в съкровищницата на класическата музика. Произведение с трагична външна и вътрешна мощ, богато на надълбоко персонални визии за вярата.
В своята величественост и дълготрайност от съвсем  90 минути, Missa Solemnis се отклонява от всички литургични творби – макар че в началото е била предопределена за литургична приложимост, в хода на своя неизмеримо дълъг и непосилен развой на основаване тя взривява тази рамка и се еманципира от функционалността в християнското свещенодействие, без да изоставя своя темперамент на „ религиозна “ музика. 

Поводът за раждането на един от грандиозните Бетовенови опуси Миса Солемнис дава ученикът на композитора и негов настойник – ерцхерцог Рудолф, брат на австрийския император по това време, гарант на Тройния концерт и Петия клавирен концерт, комуто композиторът отдава признателност и благодарност. През 1819 ерцхерцог Рудолф е бил препоръчан за кардинал и повдигнат за архиепископ на Оломуц в Моравия. Церемонията по производство в ранг е била планувана за 9 март 1820. 

Въпреки желанията си, композиторът не съумява да приключи Тържествената меса към датата на церемонията, а едвам три години по-късно. 

През 1823 взема решение да не изпрати партитурата на издателите си, а да я даде за осъществяване. Първи се отзовава Княз Николай Галицин, покровител и обожател на композитора, който провежда премиерата в Санкт Петербург през март 1824. Единственото осъществяване на Тържествената меса, на което Бетовен участва през живота си, е това във Виена на 7 май същата година, където прозвучават единствено три от частите Kyrie, Credo и Agnus Dei.

Билети за събитието са налични на касата на зала „ България “ и в мрежата на Ивентим. 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР